Bijeenkomst over prikkelbare darm syndroom

 

 

PERSBERICHT

Donderdag 12 april 2018

Bijeenkomst over prikkelbare darm syndroom

Op donderdag 12 april houdt het Medisch Centrum de Veluwe Apeldoorn (MCV) in samenwerking met de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) een voorlichtingsavond over het prikkelbare darm syndroom. Meldt u zich uiterlijk woensdag 11 april aan bij voorkeur via pdsbijeenkomst@mcdeveluwe.nl

Het programma
Dr. Marten Otten, MDL-arts legt uit wat het prikkelbare darm syndroom is en welke (nieuwe) behandelmogelijkheden er zijn. Elsbeth Wooning, verpleegkundige, en dr. Inge Hommel, internist gaan uitleg geven over het MCV zorgpad PDS. Els van den Heuvel, diëtiste, vertelt over voeding en het prikkelbare darmsyndroom. Zij geeft praktische tips en gaat onder andere in op het FODMAP-dieet. Verder is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en de standjes te bezoeken, waaronder die van de PDSB.

Het prikkelbare darm syndroom
Voor sommige darmklachten die langdurig aanhouden of steeds terugkomen, is geen
lichamelijke oorzaak te vinden. Men spreekt dan van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Het wordt ook wel spastische dikke darm of spastisch colon genoemd. PDS komt in Nederland bij minimaal 8% van de bevolking voor en is daarmee de meest voorkomende chronische darmstoornis. 75% van de patiënten is van het vrouwelijk geslacht, 25% man. Na het 55ste levensjaar is deze verhouding 50/50%. PDS kan veel of weinig klachten geven, maar is niet levensbedreigend. (bron: www.pdsb.nl)

De bijeenkomst vindt plaats op de hoofdlocatie van Medisch Centrum de Veluwe aan de Lange Amerikaweg 59 te Apeldoorn.

18.45 uur:   Inloop met koffie en thee met de mogelijkheid de markt te bezoeken alwaar verschillende bedrijven zoals Winclove, Iberogast, Tempocolmet een stand vertegenwoordigd zijn.

19.30 uur:   Aanvang van het programma  met bovengenoemde sprekers.

De avond zal eindigen rond 21.30 uur.