Aandacht voor darmkanker in online publiekscolleges van de MLDS

MLDS AcademieVandaag wordt de internationale darmkankermaand afgesloten. Een maand die in het leven is geroepen om wereldwijd meer bewustwording voor darmkanker te creëren.

Ook de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vroeg – en vraagt nog steeds – volop aandacht voor darmkanker. Met campagnes als ‘geef darmkanker het nakijken’ waarbij ze mensen oproepen om aan de hand van de poepwijzer regelmatig hun ontlasting te controleren en het uitroepen van 11 maart tot Nationale Poepdag, proberen ze mensen bewust te maken van de alarmsignalen die kunnen wijzen op darmkanker. Wanneer darmkanker vroeg gediagnostiseerd wordt, zijn de vooruitzichten en behandelmogelijkheden beter en is er dus een verhoogde kans op genezing.

Een andere manier waarop De Maag Lever Darm Stichting darmkanker onder de aandacht brengt, is door middel van De MLDS Academie. Op de website van De MLDS Academie vindt u zes online publiekscolleges over darmkanker. Op een toegankelijke manier vertellen Nederlandse darmkankerexperts vanuit verschillende invalshoeken over dit onderwerp. De MLDS Academie is een initiatief dat MCV alleen maar kan toejuichen. Het delen van kennis over darmkanker is zeer belangrijk, daarom hebben wij voor u alle colleges op onze website op een rijtje gezet:

Darmkanker in vogelvlucht

 

Hoe ontstaat darmkanker en wat is eraan te doen? Professor Peter Siersema van het UMC Utrecht vertelt in zijn college over het ontstaan van darmkanker.

ambitie voor de toekomst: medicatie die voor de individuele patiënt het beste werkt. Wants dd

Speuren in poep

 

Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een oproep om ontlasting in te leveren. Deze ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen, omdat bloed in de ontlasting kan wijzen op darmkanker. Hoe gaat zo’n groot bevolkingsonderzoek in zijn werk? En waarom willen we darmkanker vroeg opsporen? Ernst Kuipers geeft het antwoord op deze vragen.

Sleutelen in de machinekamer

 

Behandelingen zijn sterk verbeterd door de vooruitgang in technieken voor chirurgie, radiotherapie en chemotherapie. Professor Voest vertelt over zijn ambitie voor de toekomst: medicatie die voor de individuele patiënt het beste werkt. Want iedere patiënt is anders.

Op jacht in de darm

 

Professor Evelien Dekker is expert op het gebied van het kijkonderzoek van de darmen. Ze neemt ons mee in de ontwikkelingen van het kijkonderzoek van de dikke darm. Over de voorbereiding, opsporing en behandeling ter plekke.

Denk vooruit, kijk achterom

 

Wanneer darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is darmkanker nog relatief goed te behandelen. Ad Masclee vertelt over de alarmsignalen en wanneer het verstandig is om naar de huisarts te gaan. En: kunt u er zelf iets aan doen om darmkanker te voorkomen?

Op zoek naar zebra’s

 

Als iemand al op jonge leeftijd darmkanker krijgt, kan er sprake zijn van een erfelijke aanleg. Wat betekent dat? Nicoline Hoogerbrugge van het UMC Radboud vertelt.