Proctologie: anale zorg zonder taboe

Medisch Centrum de Veluwe (MCV) schenkt veel aandacht aan het vakgebied proctologie. Patiënten die hiervoor naar MCV doorverwezen worden, hebben klachten van incontinentie van ontlasting, anale afscheiding, fissuren (scheurtjes in de anus), aambeien of obstipatie. Deze klachten worden behandeld door Dr. R.J.F. Felt-Bersma, Drs. R.M. de Jong en chirurg Dr. M. Boom.

Dr. R.J.F. Felt, proctologieDr. R.J.F. Felt-Bersma is naast procotologie ook gespecialiseerd in bekkenbodemproblematiek. Zij is al bijna 3 jaar werkzaam bij MCV en werkt ook al ruim 11 jaar als maag-darm-lever-arts in het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Felt-Bersma: “De proctologie wordt vaak gezien als het minder aantrekkelijke onderdeel van het vakgebied MDL: het zijn geen spannende problemen, mensen gaan er uiteindelijk niet aan dood. Maar het zijn wel patiënten waar je een enorme verbetering in de kwaliteit van leven kunt bereiken en dat geeft veel voldoening.”

Het werken bij MCV ervaart Dr. Felt-Bersma als een prettige afwisseling met de hectiek van een academisch ziekenhuis. “De VU is een groot ziekenhuis waarbij artsen veel verschillende taken hebben, die meestal tegelijk uitgevoerd moeten worden. Bij MCV is dat niet. Je kunt je als arts volledig op de patiënt concentreren. De patiënt wordt niet halverwege onderbroken door een rinkelende telefoon of pieper. Dat geeft meer rust, werkt verhogend in de kwaliteit en komt uiteindelijk het consult ten goede.”

Roelof de Jong, proctologieDrs. R.M. de Jong heeft jarenlang een eigen huisartsenpraktijk gevoerd waarbij hij proctologische problemen van eigen patiënten maar ook van collega huisartsen behandelde. Daarnaast heeft hij zitting gehad in de commissie betrokken bij de ontwikkeling van de huisartsen-richtlijn “Rectaal bloedverlies”. Momenteel is hij  werkzaam bij MCV als proctoloog.

De Jong: “Door mijn brede kijk als huisarts ben ik erg sterk in patiëntencontact. Bij proctologie is dat een belangrijk onderdeel van je praktijk. Mensen schamen zich toch vaak en daar moet je iemand overheen zien te helpen. Als arts hecht ik veel waarde aan zorgvuldigheid. Dan duurt een gesprek misschien wat langer, maar een goed gesprek kost nou eenmaal wat tijd. Goede uitleg en voorlichting vind ik essentieel. Als arts zou ik mezelf omschrijven als doorgewinterd. Iemand met veel ervaring en handvaardigheid om hinderlijke ongemakken waar mensen niet graag over praten uit de weg te ruimen.”